Proza

Ook uit zijn proza blijkt Robin Kerkhof een literator van zijn tijd:

  • Experiment:
    In veel van zijn korte verhalen zit een experimenteel element, bijvoorbeeld: Wat als ik een autobiografisch verhaal schrijf, vanuit het perspectief van een ander?
  • Beknopte schrijfstijl:
    Waar sommige schrijvers de 'stijl van veel woorden'  hanteren, is het bij Robin precies andersom. Zijn schrijfstijl is zeer compact.

Wanhoopsbericht 2020

Net als veel anderen, kreeg ik door de COVID-19-pandemie een sterke behoefte om mijn gedachten en gevoelens te uitten in poëzie. Ik heb echter moeten worstelen om een goede vorm te vinden. Dat leidde uiteindelijk tot een prozagedicht.

Lees Wanhoopsbericht 2020.

Akkerkakker

In een pril lentezonnetje rennen, schreeuwen en spelen kinderen op het schoolplein. Verstoppertje, hinkelen, tikkertje, voetballen, sprintwedstrijdjes, van alles gebeurt er tegelijkertijd. Tussen deze vrolijke drukte door loopt Ruben.

Lees het korte verhaal ‘Akkerkakker’

Hij of ik?

Wat is het verschil tussen de hij-vorm en de ik-vorm? Om dit te onderzoeken heb ik twee teksten geschreven die vrijwel identiek zijn op het perspectief na. Wat betekent dit verschil voor de lezer?

Lees over het experiment 'Hij of ik'

Essentie van een twicht

Niet zo lang geleden plaatste ik een twicht op Gedichten.nl. De redactie is toen zo vrij geweest om bij mijn twicht een link te plaatsen naar hun definitie is van twicht. Probleem is: Ik ben het niet eens met hun definitie.

Lees het essay Essentie van een twicht

Reisverhaal ‘Statig! Statig!’

In 2008 ging Robin Kerkhof, literator 3.0, samen met een vriend op vakantie in Zuid-Afrika. Over een bezoek aan de Battlefields hebben ze samen een reisverhaal geschreven.

Lees het reisverhaal 'Statig! Statig!'

Brief aan mijn dochter

Lieve Helena,

Ze zeggen wel dat een dichter onbevangen naar de wereld moet kijken. Echter door de jaren heen ben ik vergeten wat dit werkelijk betekent. Dat is veranderd sinds jij in ons leven bent.

Lees het essay 'Brief aan mijn dochter'

Wat is een literator?

Van het begrip literator zijn meerdere definities in omloop. Ik ben het echter met geen van deze definities eens. In dit essay zet ik een aantal definities naast elkaar en kom ik ten slotte met een eigen definitie van literator.

Lees het essay Wat is een literator?

Wereldverovering

1551 Met mijn zeilschepen, de stoomboot heb ik dan nog niet uitgevonden, vaar ik naar Minsk. Mijn boten zijn volgeladen met oorlogstuig: musketiers, cavalerie, katapulten enzovoorts. Het is kwart voor vijf ’s nachts.

Lees het korte verhaal 'Wereldverovering'