Roman Het geheim van De Gier

Auteur: Robin Kerkhof

Synopsis

Oma heeft geregeld dat Herbert Frederiks op kamers kan bij oom Herman, die Hoogleraar is in Enschede. Als de jonge student Natuurkunde echter in de universiteitsstad aankomt, wordt hij door zijn oom niet bepaald met open armen ontvangen. In eerste instantie weigert Herman Frederiks om zijn neef in huis op te nemen, maar dankzij oma’s bemiddeling, wordt er toch iets van een overeenkomst bereikt. Herbert kan bij zijn oom op kamers op voorwaarde dat hij hem helpt bij zijn laboratoriumwerk. Met vreugde gaat de jonge student hiermee akkoord, want meewerken aan wetenschappelijk onderzoek was altijd een droom van hem.

Deze vreugde is echter van korte duur, want oom Herman blijkt een norse, onvriendelijke man. Tijdens het laboratoriumwerk scheldt hij zijn neef regelmatig de huid vol. Daar komt nog bij dat professor Frederiks geen enkele moeite doet om ook maar iets uit te leggen. Het duurt dan ook een hele tijd voordat Herbert begrijpt dat zijn oom probeert om met inferieure spullen een nieuwe, geavanceerde methode te ontwikkelen voor genetische modificatie.
Daarnaast moet Herbert zijn oom zo vaak in het lab helpen, dat dit ten koste gaat van zijn studie. Verder raakt hij afgeleid, omdat hij verliefd wordt op Petra. Zij is een aantrekkelijke tweedejaars studente Biologie. Haar lange, krullende haren zijn rood als robijn. Haar ogen zijn groen als de heuvels van Ierland en haar geur doet denken aan een veld vol rozen. Herbert probeert Petra voor zich te winnen, maar zij wijst hem af.

Een onvriendelijke oom, teleurstellende studieresultaten en een onbeantwoorde liefde werken op de zenuwen van de introverte Herbert. Na een half jaar is de spanning dusdanig opgebouwd, dat iets in hem knapt als oom Herman hem voor de zoveelste keer uitscheldt. Herbert noemt zijn oom ‘vuile slavendrijver’ en hij rent boos het lab uit.

Om zijn frustratie te verdrinken, gaat Herbert in het centrum van Enschede een kroeg binnen. Daar ontmoet hij enkele studenten die hij kent van colleges. Als hij hen vertelt wat er is gebeurd, blijkt dat hij niet de enige is die moeite heeft met het gedrag van professor Frederiks. Onder studenten staat de hoogleraar beter bekend onder zijn bijnaam De Gier.

Als de woede is gezakt, keert Herbert terug naar huis. Hij is ongerust over de reactie van zijn oom, maar dit valt alleszins mee. Oom Herman vertelt hem dat hij nu pas beseft dat hij teveel van zijn neef had geëist. Vanaf nu hoeft Herbert niet meer zo vaak in het lab helpen, zodat hij meer tijd aan zijn studie kan wijden. Daarnaast biedt professor Frederiks aan om hem bijles te geven.

Dankzij deze maatregelen haalt Herbert bij de volgende tentamens eindelijk een keer goede cijfers. Tijdens de zomervakantie keert hij vol vertrouwen terug naar het ouderlijke huis, maar al gauw blijkt dat zijn ouders nog steeds niets zien in zijn studiekeuze. Zij willen dat hij met Natuurkunde stopt en weer Bedrijfskunde gaat studeren.
Om van het gezeur van pa en ma af te zijn, gaat Herbert tijdens zijn vakantie op bezoek bij oma. Zij vertelt hem over hoe oom Herman was als kind. Herbert herkent veel van zichzelf in het verhaal van oma, want net als zijn oom is hij meer geïnteresseerd in de natuur, dan in mensen en net als zijn oom heeft hij geen echte vrienden.

Na de vakantie duikt Herbert weer in de studieboeken. Wat betreft studieresultaten begint het tweede jaar een stuk beter. Dit is met name te danken aan de privélessen van oom Herman. Herbert wil hem hiervoor bedanken, maar hoe? Dan komt hij op een idee. Ieder jaar probeert de professor subsidie te krijgen voor zijn onderzoek en ieder jaar wordt zijn aanvraag afgewezen. Herbert denkt dat het voor zijn oom makkelijker zal worden om fondsen te werven, als hij wat bekender is. Daarom bedenkt hij een marketingcampagne om de naamsbekendheid van zijn oom te vergroten.

Herbert slaagt in die zin, dat professor Frederiks een echte BN’er wordt, maar helaas resulteert dit niet in gelden voor het onderzoek. Herbert snapt hier niets van. Hij besluit om het antwoord te zoeken in het professionele verleden van professor Frederiks, maar behalve een vermelding in een subparagraaf van een dik naslagwerk, kan hij niks vinden.
De tijd verstrijkt en Herbert stopt met zijn naspeuringen en stort zich weer op zijn studie. Het onderzoek van professor Frederiks lijkt inmiddels meer op bezigheidstherapie, dan op iets anders. Dan komt er uit onverwachte hoek toch financiering. De beroemde filmregisseur Carl Denham is bereid om geld te steken in het onderzoek op voorwaarde dat professor Frederiks met zijn methode van genetische modificatie een reusachtig filmmonster creëert. Na enige morele twijfels gaat de professor akkoord.

Het geld uit Hollywood zet het leven van oom en neef op zijn kop. Professor Frederiks neemt ontslag als hoogleraar om zich voltijds te kunnen bezighouden met zijn onderzoek. Herbert krijgt binnen het onderzoeksproject een belangrijke ondersteunende taak die al zijn tijd opslokt en zijn studie komt weer stil te liggen.

Omdat hij eindelijk de juiste spullen kan betalen, lukt het professor Frederiks relatief snel om zijn geavanceerde methode voor genetische modificatie te ontwikkelen. Na publicatie van de onderzoeksresultaten stromen de aanbiedingen binnen van gerenommeerde universiteiten uit de hele wereld. Professor Frederiks neemt deze aanbiedingen in overweging en hij laat het tweede deel van het onderzoek, de creatie van een genetisch monster, over aan zijn neef.

Herbert weet echter niet goed hoe hij dit moet doen en het onderzoek komt tot stilstand. Carl Denham stuurt daarom een zware jongen om professor Frederiks te dwingen het onderzoek te voltooien. Professor Frederiks laat zich echter niet makkelijk vertellen wat hij moet doen en pas als de zware jongen één van zijn honden dood, is hij bereid om mee te werken. Hij lijkt nu gedwee het onderzoek weer op te pakken. Dit is echter maar schijn, want wanneer hij er in slaagt om een reusachtige spin te creëren, weet hij het zo te regelen, dat de spin de zware jongen doodbijt.

Echter hierdoor krijgt het genetisch gecreëerde monster de kans om te ontsnappen. Na eerst in de Twentse bossen te hebben rondgezworven, trekt de enorm gegroeide spin de bebouwde kom van Enschede binnen. Daar zaait hij dood en verderf tot professor Frederiks hem weet te stoppen door zijn eigen leven op te offeren.

Enkele dagen na de begrafenis van zijn oom, bezoekt Herbert het kerkhof. Bij het kersverse graf ontmoet hij een oude man in een rolstoel. Het blijkt dat deze meneer lang geleden met professor Frederiks heeft samengewerkt. Wat de man vertelt, suggereert iets over Herbert wat hij zelf al vermoedde, maar niet eerder wilde inzien. Wat dat is, is het geheim van De Gier.

Geïnteresseerd om Het geheim van De Gier uit te geven? Stuur mij een e-mail.


Gerelateerd:

Het geheim van De Gier, hoofdstuk 1

Het geheim van De Gier, hoofdstuk 5

Het geheim van De Gier, hoofdstuk 8


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


DELEN VIA FACEBOOK OF TWITTER? GRAAG!