Simon Mulder een anachronisme?

Voor het eerst zag ik dichter en voordrachtskunstenaar Simon Mulder optreden op zaterdag 27 september 2015 tijdens Spleen in Perdu. Degene die naast mij zat in het publiek, vroeg tussen twee gedichten fluisterend aan mij: “Is hij misschien de reïncarnatie van Oscar Wilde?” Ik knikte en zei: “Dat zou best wel eens kunnen.”

Dat wij dit dachten, kwam in de eerste plaats door de kleding en haarstijl van Simon Mulder. Bekijk maar eens de volgende foto:

Simon Mulder
Simon Mulder tijdens Spleen in Perdu

Ziet hij er niet uit als een dandy uit de negentiende eeuw? En niet alleen door zijn uiterlijk lijkt Simon Mulder een anachronisme. Ook zijn vormvaste gedichten lijken zo uit een andere eeuw te stammen. En hij leest zijn gedichten voor uit een boekwerkje met een voorkant die doet denken aan de Jugendstil.

Aan de andere kant is Simon Mulder ook actief op Facebook en heeft hij zijn eigen website. En verder: vormvaste gedichten zijn weer helemaal terug van weggeweest. In die zin zijn de gedichten van Simon Mulder helemaal van deze tijd.

Handige jongen

Simon Mulder een anachronisme? Nee hoor, gewoon een handige jongen die zorgvuldig een negentiende eeuws imago heeft weten op te bouwen. Hij ziet eruit zoals het grote publiek verwacht dat een dichter eruit ziet: excentriek. En het werkt, want zijn agenda met optredens is behoorlijk vol (soms zelfs 3 keer per week).

Rest mij nog één vraag: Waar kan ik ook zo’n prachtige vlinderstrik kopen?


Gerelateerd:

Gedichten

Dichters