De essentie van een twicht

Niet zo lang geleden plaatste ik de volgende twicht op de website van Gedichten.nl:

Twittermania

Als vogels in een volière
twitteren wij erop los
voorbij de ruimtelijke barrière
in een vrolijke chaos.

In een toelichting legde ik uit dat ik actief ben als Twitter-dichter en dat ik vaak twichts publiceer via Twitter.

Nu is de redactie van Gedichten.nl zo vrij geweest om bij mijn twicht een link te plaatsen naar een definitie van het woord twicht. Probleem is: ik ben het niet eens met hun definitie.

De definitie van twicht op Gedichten.nl luidt als volgt

Een twicht is een gedicht in de vorm van een tweet.
De lengte van een twittergedicht is beperkt tot 140 tekens of een combinatie van tweets, waardoor het twittergedicht een veelvoud van die 140 tekens kan zijn. Het gedicht wordt dan in meerdere tweets verstuurd, als het maar duidelijk is dat de berichten bij elkaar horen. Vereiste is dat de twichten worden afgesloten met ‘hekje twicht’ geschreven als: #twicht.

Mijn belangrijkste bezwaar tegen deze definitie is het idee om een twicht te verdelen over meerdere tweets. Dat is een zwaktebod. De kunst van de twicht bestaat er juist in om een afgerond gedicht te scheppen van maximaal 140 tekens. Dat is de essentie van een twicht: poëzie in 140 tekens.

En dit is zeker mogelijk. Bovenstaand twicht is een voorbeeld, maar ik kan uit mijn eigen oeuvre nog wel een aantal andere geslaagde voorbeelden noemen. Wat dacht u van deze twicht:

Storm

Mijn open jas
hou ik vast
als was ik een vlieger.

De wind
tilt mij op
en voert mij mee
over de zee.

Ik land
in Dromenland.

Of de volgende twicht naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela:

Mandela

Symbool
van vrede, vrijheid
en tolerantie
bleek ook een man
die sterven kan.

Moge uw erfenis
voor eeuwig leven.

Dit zijn drie afgeronde gedichten die bestaan uit minder dan 140 tekens. U kunt het natellen.

Daarnaast noemt de definitie van twicht op Gedichten.nl de vereiste om een twicht af te sluiten met de hashtag #twicht. Ook hier ben ik het niet mee eens. Vroeger was het gebruikelijk een twicht af te sluiten met #twicht, maar die tijd is al lang voorbij. Zelf sluit ik een twicht bij voorkeur af met #poëzie. Overigens is ook dit geen verplichting. Zowel de hashtag #twicht als de hashtag #poëzie kost minimaal 8 tekens en als je deze niet kan missen voor je twicht, dan moet de hashtag maar achterwege blijven.

Ten slotte hoeft de verspreiding van een twicht zich niet te beperken tot Twitter. Een geslaagde twicht is immers een volledig, afgerond gedicht en leent zich in die zin voor ieder podium dat ruimte biedt aan gedichten. De essentie is namelijk de 140 tekens en niet het kanaal Twitter.

De definitie van twicht op Gedichten.nl is eigenlijk verouderd. Ik neem het de redactie niet kwalijk, want amper een jaar geleden zou ik het hartgrondig eens zijn geweest met hun definitie van twicht. Echter tijden veranderen en in de wereld van het internet veranderen ze nog sneller. Daarom wil ik Gedichten.nl een nieuwe definitie van twicht aanbieden:

Een twicht is een afgerond gedicht van maximaal 140 tekens.
Een twicht verschijnt doorgaans als eerste op Twitter, maar kan daarna ook verspreid worden via andere kanalen. Bij publicatie via twitter kan men een twicht afsluiten met de hashtag #poëzie of de hashtag #twicht, maar dit is geen vereiste.

Twicht vogel
Een vogel die twicht, zingt de mooiste tweet.

U kunt mij volgen via twitter: @Robin_Kerkhof


Gerelateerd:

Wat is een twicht?

Een selectie van de beste twichts van Robin

Alle twichts van Robin

Gedichten van andere dichters


 

2 gedachten over “De essentie van een twicht”

  1. Beste,

    Ik vind de definitie van Gedichten.nl sowieso niet geslaagd omdat een tweet nooit per se uit 140 tekens hoeft te bestaan. Als de dichter er plezier in heeft om zicht te verruimen of te beperken tot exact 140 tekens is dat uiteraard knap. De puzzel wordt er wel moeilijker op. Maar als het ten koste gaat van de zeggingskracht waarom dan per se een aantal leestekens toevoegen om tot die 140 tekens te komen.

    Zou elke tweet uit ook uit 140 tekens moeten bestaan dan lijkt mij dat een twicht inderdaad ook uit 140 tekens moet bestaan. Aangezien we vrij zijn in die keuze, vroeger zag ik nog wel eens een tweet zoals #koffie, zou ook de twichter die vrijheid moeten hebben om voor minder tekens te gaan. Het platform blijft tenslotte hetzelfde, als is de naam nu lastiger te duiden met X.

    Beantwoorden
    • Hallo Etienne,
      Ik ben het helemaal met jou eens. Daarom hanteer ik zelf als definitie van twicht maximaal 140 tekens i.p.v. exact 140 tekens.
      Maximaal 140 tekens biedt al genoeg uitdaging. 😉
      Groet, Robin

      Beantwoorden

Plaats een reactie