Wat is een Shakespeare sonnet?

Shakespeare sonnet of het Engelse sonnet bestaat uit 3 strofen van 4 regels en 1 strofe van 2 regels. De wending komt meestal na de derde strofe. Net als bij het klassieke sonnet kan het rijmschema van een Shakespeare sonnet variëren. Het meest gebruikelijke rijmschema voor een Shakespeare sonnet is ABAB CDCD EFEF GG.

Zoals de naam al aangeeft is deze vorm ontstaan in Engeland en was het de favoriete dichtvorm van William Shakespeare. Hij is echter niet de uitvinder van de dichtvorm die zijn naam draagt. Dat is Henry Howard, Earl of Surrey (1516/1517 – 1547).

William Shakespeare is wel de beroemdste 16e eeuwse Engelse dichter die sonnetten schreef. William Shakespeare schreef tijdens zijn leven meer dan 150 sonnetten. In de tijd van William Shakespeare schreef men het Engelse sonnet zonder witregels tussen de strofen. De laatste strofe van een Engels sonnet kende wel een inspringing om de wending te benadrukken. Een mooi voorbeeld van een Engels sonnet is sonnet nr. 130 van William Shakespeare.

 

Hedendaags gebruik Engels sonnet

Een mooi voorbeeld van een hedendaagse Shakespeare sonnet is het gedicht Amsterdam – Vlieland (A – V) van de Vlielandse eilanddichter Gerda Posthumus. Een ander voorbeeld van een modern Shakespeare sonnet is het gedicht Oorlogsweduwe van dichter en literator Robin Kerkhof.


Gerelateerd:

Sonnetten

Wat is een sonnet?

Wat is een Petrarca sonnet?