Het Schaakspel in Top 2000?

Ik moet zo’n 8 jaar zijn geweest, toen ik voor mijn verjaardag een nieuwe fiets kreeg. Om meteen van het cadeau te genieten, ging ik met mijn ouders naar een park in de buurt. Aldaar reed ik fanatiek rond op mijn splinternieuwe rijwiel terwijl papa en mama in het gras zaten en genoten van het lentezonnetje.

Toen bedacht ik een grap: Ik rij heel hard in de richting van papa en mama, maar op het laatste moment spring ik van mijn fiets. De fiets valt in het gras vlak voor hun voeten en wij moeten allemaal lachen.

Dat was de bedoeling, maar mijn plan pakte anders uit, want de fiets viel niet in het gras, maar bleef gewoon rechtuit rijden zonder mij in het zadel. Mijn vader kon nog net de klap afweren door zijn voet in de lucht te steken. Hierna sprong hij woedend overeind en probeerde hij mij te grijpen. Ik zette het op een rennen en mijn vader rende achter mij aan, maar hij kreeg mij niet te pakken. Ik was te snel en te behendig.

Dit was een belangrijk moment in mijn ontwikkeling, want het was de eerste keer dat ik mij realiseerde dat mijn vader niet onaantastbaar is. Door hem aan te rijden kon ik hem pijn doen, ook al wilde ik dat niet.

Ik moet zo’n 25 jaar zijn geweest toen ik dit aan mijn vader vertelde. Hij kon zich die dag ook goed herinneren, want het was de eerste keer dat één van zijn kinderen ergens beter in was dan hijzelf. Ik was immers sneller dan hij. Zo snel dat hij uiteindelijk de achtervolging opgaf en uitgeput in het gras ging zitten.

Top 2000

Altijd als ik het nummer Het Schaakspel van Harry Jekkers hoor, moet ik terugdenken aan mijn eigen jeugd. Ik heb van mijn vader veel geleerd, maar hij en ik van deze ene gebeurtenis misschien nog wel het meest.

Harrie Jekkers
Harrie Jekkers in 1988

Daarom heb ik voor de Top 2000 van dit jaar gestemd op Het Schaakspel van Harry Jekkers. Ik weet wel dat het lied weinig kans maakt om de lijst te halen, maar dat houd mij niet tegen.

Help mij om een klein wonder te realiseren en stem ook op Het Schaakspel van Harry Jekker.

STEM VOOR TOP 2000


Gerelateerd:

Wat is poëzie?