Wat is een Petrarca sonnet?

Het Petrarca sonnet is de oudste vorm van een sonnet vernoemd naar de Italiaanse Renaissance dichter Frances Petrarca. Als wij spreken over sonnet dan hebben wij het meestal over een Petrarca sonnet. Een Petraca sonnet noemen wij ook wel een Italiaans sonnet of een klassiek sonnet.

Een Petrarca sonnet kenmerkt zich door een structuur van 4 strofen van 2 keer 4 regels en 2 keer 3 regels. Traditioneel komt er na de tweede strofe een wending.

Het rijmschema van een Petrarca sonnet kent een aantal variaties, maar het meest standaard is ABBA ABBA CDC DCD.

Voorbeeld van een klassiek sonnet

Een voorbeeld van een Petrarca sonnet met dit rijmschema is het gedicht nummer 132 uit de bundel ‘Canzoniere’ van de Italiaanse Renaissance dichter Francesco Petrarca. Zijn bundel ‘Canzoniere’ heeft het sonnet als dichtvorm populair gemaakt in heel Europa.

Hedendaags gebruik van klassiek sonnet

Een mooi recent voorbeeld van een klassiek sonnet is het gedicht De sonnettenschrijver van de dichter Geert Zomer. In dit gedicht zitten zelfs 3 wendingen: na de 1e strofe, na de 2e strofe en de laatste regel.

Het rijmschema van Geert Zomers sonnet is ABAB ABAB CDC DCD. Hoewel dit rijmschema afwijkt ten opzichte van het gedicht van Petrarca geldt ook het gedicht van Geert Zomer als een klassiek sonnet.


Gerelateerd:

Sonnetten

Wat is een sonnet?

Dichters