Speels debuut van Luk Gybels

De haiku is een dichtvorm die wereldwijd steeds populairder wordt. Ook in Nederland en Vlaanderen groeit snel het aantal mensen dat moderne haiku’s schrijven. De meeste interessante en talentvolle nieuwkomer is zonder twijfel de Vlaamse haiku dichter Luk Gybels.

Veel haiku’s van Luk Gybels zijn eerder gepubliceerd in verzamelbundels en in literaire tijdschriften. En nu ligt dan eindelijk zijn debuutbundel in de boekhandel: Het kleine meisje dat meisjes tekent.

Taalspel, humor en ontroering

Weinig dichters weten de taal zo slim te gebruiken als Luk Gybels. Zijn korte gedichtjes zitten vol humor, ontroering en taalspel. Neem zijn volgende haiku:

met een open mond
staart het ventje naar de koi
met de open mond

Het ventje kijkt kennelijk vol verwondering naar de grote kleurige vis. Ik wou dat ik ook op zo’n onbevangen manier naar de wereld kon kijken. Daarnaast is dit ook een komisch gedichtje door de gelijkenis tussen jongen en vis.

Verder hou ik erg van zijn poëzie, omdat Luk Gybels als dichter helemaal zonder pretenties is. Wat Luk Gybels om zich heen ziet, hoort, ruikt en voelt, zijn de inspiratiebronnen van zijn haiku’s. Vooral zijn dochtertje is nogal eens onderwerp van zijn werk. Het titelgedicht is daarvan een mooi voorbeeld:

het kleine meisje
tekent het kleine meisje
dat meisjes tekent

Met een simpel beeld van een tekenend meisje weet Luk Gybels het Droste effect op te roepen.

Luk Gybels met dochter
Luk Gybels met dochter

Natuurgedichten

Omdat ik zelf vader ben van een twee jaar oude dochter, kunnen zijn haiku’s over kinderen mij het meeste boeien, maar ook zijn haiku’s van natuurobservaties en andere waarnemingen zijn zeer de moeite waard. Neem de volgende observatie van een voederplankje in iemands achtertuin:

brood op de plank
het roodborstje pikt het niet
menig musje wel

Door de dubbele betekenis van het werkwoord ‘pikken’ weet Luk Gybels een eenvoudige observatie met humor te laden en uit te tillen boven het alledaagse.

Nog eentje over de natuur, en nu zonder mijn commentaar:

een regenworm vliegt
in de snavel van een merel
richting hemel

En om de veelzijdigheid van Luk Gybels te onderstrepen nog eentje over het carnaval en dan hou ik er mee op:

bij het ontwaken:
een handvol confetti
op het hoofdkussen

Moderne haiku’s

Persoonlijk beschouw ik de korte gedichten van Luk Gybels als de beste moderne haiku’s die ik de laatste paar jaar heb gelezen. Zijn debuut is daarom een absolute aanrader voor ieder liefhebber van moderne haiku’s en een perfecte introductie tot het genre voor wie nog nooit een haiku heeft gelezen.

De bundel ‘Het kleine meisje dat meisjes tekent’ van Luk Gybels is eenvoudig te bestellen via Bol.com.


Gerelateerd:

Haiku dichter Luk Gybels

Wat is een haiku?

Moderne haiku’s

Gedichten