Gedicht over werk

Voor de zoveelste dag achter elkaar moeten overwerken op kantoor en dan onderweg naar huis ook nog eens in de file staan? Herken je dat gevoel? Hierover gaat het volgende gedicht over werk. Het gedicht is een sonnet.

Het leven van een forens

Waarom werk ik zo hard? Vraag ik mij hardop af,
wanneer ik weer eens als laatste van kantoor wegga.
Het voelt soms alsof ik alleen voor mijn baan besta,
terwijl ik weet: het werk kom toch nooit af.

Somber denk ik, als ik weer eens in de file sta:
carrière maken, dat is geen zegen, maar een straf.
Ik wens dan stiekem: was ik maar minder laf,
dan zou ik zeggen: ‘Bekijk het maar, baas, ik ga!’

Echter als ik dan thuis de deur opendoe
wie rent er dan lachend naar mij toe?
Het is mijn dochter van nog geen zeven

en mijn vrouw die kust mij ook nog even
en dan weet ik weer: hierom draait het leven.
Zij zijn degenen waarom ik alles doe.

Robin Kerkhof, 2016

sonnet-gedicht-overwerk

Over het gedicht

Bovenstaande gedicht is grotendeels autobiografisch. Belangrijkste verschil is dat onze dochter op dit moment nog maar twee jaar oud is en niet zeven. Ik hoop dat wanneer zij vijf jaar ouder is, dat zij dan nog net zo blij naar mij toe komt rennen wanneer ik thuis kom. We zullen zien. 😉

Vanwege het contrast tussen de gevoelens die elkaar afwisselden, besloot ik dit vorm te geven in een sonnet. Aanvankelijk componeerde ik een Engels sonnet, maar daarbij lag de nadruk teveel op het negatieve gevoel van werkgerelateerde frustratie, terwijl ik juist de positieve energie van een gelukkig gezinsleven wilde benadrukken. Daarom heb ik uiteindelijk toch gekozen voor een klassiek sonnet.


Gerelateerd

Gedichten van Robin Kerkhof

Gedichten van andere dichters